10 причин купити трекінгові палки

20 вересень 2013

Трекінгові палиці — суттєвий елемент спорядження туриста та альпініста. Рано чи пізно, мандруючи горами, у кожного туриста виникає бажання мати в руках щось, чим можна штовхатися, або допомагати собі при пересуванні. Трекінгові палки цілком підходять для цього, а також можуть виконувати велику кількість додаткових функцій у поході. Нижче ми наведемо 10 причин чому варто користуватися трекінговами палками та як перемогти їх недоліки.

Trekking poles

 

1. Трекінгові палки, як і лижні палки, дають можливість рукам взяти участь у відштовхуванні вперед і вгору. Під час руху рівними поверхнями або вгору по схилу палиці допоможуть збільшити Вашу середню швидкість. Це відбувається тому що до сили м’язів ніг, які штовхають Ваше тіло вгору і вперед додається ще і сила м’язів рук та спини.

2. Палки для трекінгу зменшують навантаження на ноги, коліна, щиколотки та стопи. Це особливо допомагає коли Ви рухаєтеся вниз по схилу. Американський Журнал спортивної медицини (The Journal of Sports Medicine) у 1999 році опублікував дослідження, в якому стверджується, що трекінгові палки зменшують компресійні навантаження на колінні суглоби аж на 25%.

3. Трекінгові палки можуть використовуватися для усунення дрібних перешкод на шляху. Наприклад ними Ви можете відхилити зі стежки гілки колючої ожини і зняти з гілок перед собою натягнуту павутину. Погодьтеся, це додасть трохи комфорту.

4. Ходіння з палицями допомагає встановитися правильному та рівномірному ритму руху, що, безумовно, позитивно впливає на швидкість пересування. Особливо це стає помітним на рівнинних ділянках маршрутів.

5. Додаткові дві точки опори значно зменшують імовірність падіння на слизьких поверхнях – чи то на мокрому камінні, снігу, чи стежці з глинистим ґрунтом.

6. Палиці допомагають втримувати рівновагу на складних рельєфах. З ними легше та безпечніше переходити гірські річки, переправи по мокрих колодах тощо. Залишаючись у стані рівноваги Ви рухаєтеся швидше та впевненіше.

7. Палки можуть слугувати щупом, надаючи більше інформації, ніж можуть отримати очі. Вони допоможуть розпізнами грязьові ями, ненадійні снігові мости та сипучі піски.

8. Палками можна захищатися від атаки собак, ведмедів або інших диких звірів. Просто підніміть їх над головою, щоб здаватися більшим, або використовуйте як спис.

9. Трекінгові палиці “полегшують” Ваш рюкзак. Наприклад якщо Ваш рюкзак дуже важкий, короткотривалий відпочинок “лежачи” на палках (спершись на них плечима), дасть м’язам відпочити.

10. Трекінгові палиці можуть бути використані не лише для трекінгу. Ними можна замінити стійки для тенту; збудувавши укриття на палках можна зекономити до кілограма ваги. (Палиці також є більш міцними та стійкими за звичайні стійки для тенту, тому імовірність зламати їх на сильному вітрі значно менша.) Палиці також можна використовувати при накладанні шини.

Trekking Poles Tent

Якщо Ви вирішили купити трекінгові палки — завітайте в магазин туристичного спорядження TopRope.com.ua. Досвідчені фахівці порадять Вам оптимальний варіант, в тому числі на основі власного туристичного досвіду.