Мультитул Ganzo G2019S — огляд

6 листопад 2012

Ganzo 2019S

Ніколи не розумів навіщо потрібні мультитули. Я виріс у 90-ті і для мене ще з дитинства слово “інструмент” асоціювалося з великим ящиком різноманітного приладдя: від банальних молотків до таких не всім відомих предметів як то метчики та фуганки. Втім зараз я маю можливість розповісти про доволі дивний для рядового домашнього майстра епохи 90-х предмет. Я звісно ж не візьмуся стверджувати, що в будь-якій ситуації ним можливо буде замінити джентельменський набір майстра з різного роду викруток, пасатижів та ножівок. Але для багатьох спеціалістів певних професій, що мають справу з ручною роботою, ця штука безперечно може стати в нагоді.

Коли мені випала нагода написати огляд Ganzo 2019S (Ганзо), я охоче взявся за цю задачу, оскільки давно хотів побачити справді якісний мультитул. Перше моє знайомство з інструментом такого типу сталося на 1 курсі університету, коли у супермаркеті я випадково натрапив на чудо китайської інженерної думки під українським брендом “Ґарт”. Це творіння людських рук коштувало на диво дешево, так що частина першої ж стипендії пішла на придбання екземпляру. З чим порівнювати я не мав, але відсутність досвіду в користуванні і значна недолугість конструкції цього зразка не завадила сформувати відносно позитивне ставлення до мультитулів як класу. Зараз мій перший спокійно відпочиває в коробці з інструментом, оскільки особливої потреби в користуванні ним я не відчуваю. Але повернемося до, власне, огляду.

Компанія Ganzo не один рік відіграє роль широко відомого у вузьких колах виробника ножів та мультитулів. За час діяльності на ринку з її рук встигла вийти не одна модель мультитула. Наразі у виробництві знаходиться близько десятка моделей інструментів цього типу. Це як невеликі кишенькові цяцьки, так і екземпляри з величезним набором інструментів, завданням яких є задоволення потреб вибагливих професіоналів. Про представника перших далі і піде мова.

Коли до моїх рук потрапила коробочка з інструментом Ganzo я був відверто здивований. Її розміри говорили про те, що всередині явно знаходиться щось цікаве, бо на моїй долоні могло б вміститися пара таких коробочок.

Отже мультитул Ganzo 2019S постачається в коробочці з щільного картону кольору дерева з легким і приємним для сприйняття дизайном та мінімумом попсового глянцю. Розміри звісно ж залежать від того що ви хотіли б наміряти. У мене в середньому вийшло наступне:

  • довжина 95 мм
  • ширина 58 мм
  • висота 35 мм

Вага: 112 гр.

На лицьовій стороні коробки видрукувано логотип Ganzo та сакраментальна фраза: “Nothing Impossible”. Також в куточку причаїлися два червоних ієрогліфа незрозумілого змісту. Якщо хтось в курсі що вони означають – буду вдячний за коментар. З бічних сторін також розташовані логотипи виробника, різні екологічні значки, а також стікер зі штрих-кодом та назвою моделі. Зворотний бік чистий. Відкривається коробка звичайним способом без необхідності застосування гострих предметів.

До комплекту поставки входять (див. фото нижче):

  • коробочка
  • інстукція-рекламка
  • поліетиленовий пакетик
  • мультитул
  • пакетик силікагелю (також відомий в народі як “ду нот іт”).

Силікагель вкладають до пакетика разом з мультитулом для оберігання останнього від випадкової вологи.

Розміри

Як вже було сказано раніше, мультитул доволі компактний.

Розміри у складеному стані:

  • довжина 72 мм
  • ширина 36 мм
  • товщина 17 мм

У розкладеному стані:

  • довжина 112 мм
  • ширина 52 мм
  • товщина 17 мм

Вага мультитулу складає: 82 грами

Чохол

Чохол для мультитула виготовлений зі звичайної нейлонової тканини на жорсткій основі. Краї окантовані нейлоновою стрічкою. Для фіксації клапана чохла використовується банальна липучка Velcro. Можливо це зроблено для економії ваги, але імовірніше для зменшення собівартості. Не відомо на яку кількість відкривань-закривань розрахований цей елемент, але можу сказати з упевненістю, що проживе він менше за металеві кнопки, які використовуються в старших моделях цього ж виробника. Липучка тримає клапан добре, тому боятися що інструмент випаде з чохла в нормальних умовах не варто. Також на чохлі знайшлося місце і для нашивки з логотипом.

Чохол призначений для кріплення на пояс за допомогою нероз’ємної петельки. Петелька розрахована на ширину пояса до 55 мм, що автоматично уможливлює носіння мультитула на армійських пасках пострадянського простору (принаймні на українських так точно). Для ширшого пояса доведеться придумавати якісь інші варіанти. Петелька пришита добротно, але якщо вже вирішите купити мультитул Ganzo 2019S, зловживати цим я б не став.

Розміри чохла з мультитулом всередні:

  • ширина 50 мм
  • висота 85 мм
  • товщина 30 мм

Вага 2019S разом з чохлом: 94 гр

Інструменти

Виробник декларує наявність 11 інструментів в мультитулі. Зазвичай в таке число входить все що тільки можна хоч з якоюсь натяжкою рахувати функціональною частиною мультитула (наприклад маленька дірочка для підвішування). Перевіримо чи це правило виконується для “2019S”. Отже мультитул містить:

  • плоскогубці
  • кусачки
  • ніж
  • пилка
  • консервний ніж
  • відкривачка для пляшок
  • викрутка пласка (2 шт + 1 на відкривачці)
  • викрутка хрестова
  • напилок
  • шило (????)
  • інструмент для зачистки дротів (????)

Чесно кажучи з останніми двома я потрапив в дещо патову ситуацію. Хоч носом ткніть – не можу знайти ані шила, ані жодного натяку на принаду для зачистки дротів. Остання, до речі, в мультитулах інших моделей Ganzo є доволі яскраво вираженим інструментом – зазвичай це величенький виріз з гостро заточеними краями в одному з плоских інстументів. Я завжди знімав ізоляцію або за допомогою ножиць, або робив це ножем. Власникам 2019S, скоріш за все, доведеться робити так само.

Плоскогубці

Насправді це пасатижі. Мають стандартну конструкцію – плоска частина, виріз, кусачки.

В деяких мультитулах на кінцях щічок є ділянки з плоскою поверхнею. В моделі 2019S насічки на щічках нанесені по всій довжині (11,5 мм). Повна довжина щічок 24,5 мм.

Кусачки зведені правильно, мають добру гостроту. Мені вдалося перекусити звичайний 40 мм цвях, при чому краї кусачок абсолютно не пошкодилися, що свідчить про достатньо хорошу твердість сталі, з якої їх виготовлено.

Ніж

Довжина леза – 35 мм. Ширина – 7,5 мм. Заточка виконана добре, кінчик леза досить гострий. Ніж “з коробки” достатньо гострий і ріже папір.

Напилок

Звичайна рифлена поверхня з двох сторін полотна, виконана якісно. Нічого сказати.

Пилка

Пила має заточку серрейторного виду з лівого боку. Втім кут заточки є більш тупим порівняно з тими, що використовуються для ножів. Довжина полотна – 34 мм. Товщина обуха – 1,4 мм. Ширина полотна – 7 мм.

Консервний ніж та відкривачка

Відкривалка для пляшок не суміщена з відкривалкою для консерв, як це буває в деяких моделях мультитулів. Тому відкривачка Ganzo 2019 не страждає хворобою проколювання пляшкових корків.

Заточка відкривалки для консерв нормальна, але я б все-таки заточував цей інструмент з однієї сторони, а не з двох як це зробив виробник.

Викрутки

Мультитул укомплектований трьома пласкими викрутками та однією хрестовою. Одна з плоских викруток суміщена з відкривалкою для пляшок. Пласкі викрутки мають ширину робочої поверхні 2,5, 3 та 3,5 мм. і зведені до товщини леза приблизно в 0,7 мм, що, на мою думку, є доволі товсто для викруток таких розмірів. Це може завадити їх використанню в дрібних роботах. Втім ніхто не заважає взятися за напилок і зробити геометрію лез адекватною до своїх потреб.

Хрестова викрутка не велика і не маленька. Для звичайних “комп’ютерних” гвинтиків вона замаленька за діаметром. Хоча вона і працює на корпусних гвинтиках, але в шліц сідає не щільно. Для малесеньких ноутбучних гвинтиків вона завелика і в шліц просто не залазить. Думаю ситуацію можна виправити попрацювавши трохи алмазним надфілем.

Резюме

Жоден з інструментів не має блокування, що не дивно для такого маленького екземпляру. Але це не заважає йому добре виконувати свої функції.

Вцілому інсрумент зібрано доволі якісно. В жодному з елементів мені не вдалося виявити анінайменшого люфта. Щічки пасатижів сходяться щільно по всій площині. Хоча з деяких відгуків про мультитули Ganzo відомо що деякі екземпляри мають невеликі нерівномірності в щічках. Втім це не впливає суттєво на їх функціональність.

Інструменти, розташовані в ручках виймаються нігтем. Для маленького мультитула це звичайна практика. Втім для мене тут приховане невелике розчарування. Через моє захоплення скелелазінням я практично ніколи не дозволяю нігтям на руках відростати, тому витягнути бодай якийсь інструмент з ручок Ganzo 2019S мені вдалося лише за допомогою ключа (для дверного замка). Можливо після тривалого використання/змащування/послаблення з’єданань ця проблема зникне, але факт залишається фактом – без нігтів користуватися інструментами буде тяжко.

Обслуговування

В інформаційному вкладиші до мультитула виробник попереджає про необхідність періодичного змащування рухомих частин інструмента. Жодних інших рекоемендацій немає.

Від себе можу додати, що мультитул зібраний на стандартних гвинтах під шестигранник. Це дає можливість без перешкод розбирати його на складові частини, чистити їх та ретельно змащувати.

Вцілому ж щодо обслуговування можна сказати що оскільки мультитул виготовлено з матеріалів, що не піддаються впливу корозії, обслуговувати його за нормальних умов експлуатації можна лише для профілактики, якщо того забажає ваша душа або ж по факту виникнення несправностей. На мультитул також розповсюджується гарантія виробника терміном на 1 рік з дати покупки. Гарантійне обслуговування здійснюється офіційними представниками Ganzo в Україні.

Купити мультитул Ganzo G2019S з доставкою по Україні

Огляд спеціально для TopRope.com.ua від Конуса.

При відтворенні матеріалу в будь-якій формі посилання на TopRope.com.ua обов’язкове.

Для інтернет-ресурсів – гіперпосилання, відкрите для індексації пошуковими системами.