Як прати спальник?

7 квітень 2021

Рано чи пізно, будь-який спальник, як би делікатно та обережно ви з ним не обходилися, потребуватиме прання. Втім, це той випадок, коли спорядження одночасно і страждає від догляду за ним — прання безповоротно знижує здатність утеплювача розправлятися до первісного об’єму. І хоч це зниження сильно розтягнуте в часі, зловживати пранням спального мішка не варто. Синтетичні спальники більш живучі, а от пуховий може не пережити неправильної процедури. Як випрати спальник і при цьому не “вбити” його назавжди — читайте нижче.

Чим і як прати спальний мішок?

Рекомендується прати спальний мішок вивернутим назовні. Внутрішня тканина спальника завжди більш проникна для вологи, ніж зовнішня. Це дозволяє шкірі туриста “дихати” під час сну. В дешевих спальниках всередині може використовуватися навіть бавовна. Крім того, внутрішня сторона більше “засалюється”, вбираючи всі виділення шкіри разом з брудом з тіла та одягу. Зовні ж навіть в дешевих моделях сучасних туристичних спальників завжди синтетика — нейлонові та поліестерові тканини. Часто вони є водонепроникними, мають захисну обробку від вологи (DWR), тому щоб втопити у ванній такий спальник, доведеться попрацювати. Якщо вивернути спальник перед пранням — можна зробити це швидше. Також при віджимі в машинці (що не рекомендується) або вручну, вода швидше виходитиме з об’єму спальника.

Звичайним пральним порошком не можна прати спальний мішок в машинці чи руками. Також не можна використовувати засоби, що містять відбілювачі чи інші агресивні речовини. Найкраще купити засіб для прання спальника, який спеціально призначений для спорядження.

Відомими виробниками, які мають в асортименті хімію для прання та обробки спорядження (в тому числі і спальників) є Toko, Grangers, Nikwax. Такі мийні засоби легко вимиваються зі спорядження, не накопичуються в утеплювачі, не залишаються на поверхні утеплювача.

Засоби для прання спальників:

Якщо ви перете пуховий спальник, варто одразу скористатися і спеціальним просоченням для пухових виробів (наприклад Nikwax Down Proof).

Перед тим, як прати спальний мішок, слід усвідомити, що часу доведеться витратити немало. Це стосується і самого процесу прання спальника, і часу на його висихання. Літні спальники з невеликою кількістю утеплювача перуться легше, сохнуть швидше. Спальник зимовий потребуватиме більше зусиль, потужності пральної машинки та часу на висихання оскільки утеплювача в таких моделях є значно більше, аніж в тонших і холодніших.

Прання спальника вручну

Найбільш делікатним, але енерговитратним можна вважати прання спальника вручну. Для цього підійде звичайна ванна. Спочатку спальник доведеться втопити. З огляду на велику кількість повітря в його структурі, це може зайняти деякий час. Можна попередньо стиснути спальник компресійним мішком, і витягнути його під водою. Для простішого замочування по спальнику можна походити ногами.

Після того, як спальник повністю намок, залиште його на деякий час відкиснути. Великий бруд можна прибрати щіточкою, або кухонною губкою. Додайте мийний засіб згідно інструкції. При відсутності можна скористатися дитячим милом (для синтетичних моделей). Добре виперіть спальник відповідно до ступеня його забруднення, після чого злийте та вичавіть брудну воду. При потребі процедуру повторити.

Важливо максимально добре виполоскати спальник, щоб вимити всі залишки мийних засобів, інакше вони можуть погіршити властивості утеплювача. Особливо це стосується пухових спальників — звичайні пральні порошки чи мило можуть знищити властивість пуху розправлятися. Опісля дайте воді зі спальника стекти. В жодному разі не викручуйте спальник. Наступний етап — сушка.

Прання спальника в пральній машинці

Як прати спальник в пральній машинці? Перш за все слід розуміти, що не кожна машинка може впоратися з таким великим виробом. Коли спальник вбирає в себе воду, він стає дуже важким. Машинка повинна бути розрахована принаймні на 5 кг речей. Інакше вона може навіть зламатися від перевантаження. Особливо важко може бути їй у процесі віджиму, тому краще вимикати його і в кінці циклу прання дозволити воді просто стекти зі спальника. Також можна витягнути спальник мокрим і вижати руками.

Віджим може пошкодити внутрішні перегородки в утеплювачі, або збити його в окремі “кластери”. Якщо ви впевнені в потужності своєї “пралки”, у випадку синтетичного спальника, який виготовлений з товстих тканин (не ультралайт) можна використовувати віджим на мінімальних обертах.

В машинку разом зі спальником можна вкинути спеціальні м’ячики для прання, вкинути звичайні тенісні м’ячики або навіть чисті кеди (попередньо зав’язавши кожен в шкарпетку, щоб не пошкодити спальник). В процесі вони “розбиватимуть” утеплювач, що якісно позначиться на його властивостях. Особливо це актуально для пухових спальників. Не слід прати інші речі разом зі спальником.

Слід увімкнути додаткове полоскання, якщо це дозволяє програма, або ж окремо виполоскати спальник після завершення основного режиму. Також іноді може знадобитися витягнути спальник, перекласти його в інше положення, і прополоскати знову. Особливо актуально це для зимових спальників, в яких об’єм утеплювача суттєво більший, аніж в тонких моделях для теплої погоди.

Після полоскання доцільно спальник витягнути в тазик або перекласти у ванну, дати воді максимально стекти, допомогти їй витисканням, але в жодному разі не викручувати спальник. Це може легко пошкодити утеплювач, а також негативно вплинути на його властивість збільшуватися в об’ємі. Коли вода максимально стекла, пора переходити до сушки мішка.

Як не слід прати спальник?

Спальник не варто прати в природних водоймах. Займатися пранням у річці, ставку чи озері — погана ідея. По перше, це шкодить природному середовищу не тільки брудом, який вимивається зі спальника, а й хімічними речовинами, що використовуються для обробки матеріалів спальника, надання тканині водовідштовхувальних властивостей тощо. Особливо поганою ідеєю є прати у водоймі спальник з мийними засобами. Крім того, якщо спробувати випрати спальний мішок в гірській річці зі стрімкою течією, можна залишитися без спальника.

Не слід прати спальник звичайними побутовими порошками, агресивними речовинами чи відбілювачами — вони можуть зіпсувати тканини, утеплювач та суттєво погіршити теплоізоляційні властивості виробу.

Не використовуйте для прання старі пральні машинки виробництва СРСР, які мають постійну обертальну дію в одному напрямку. Частина з них хоч і здатна прати важкі та об’ємні речі, завдяки обертальному руху лише в одному напрямку спальник може закрутитися, порватися, або в ньому пошкодиться утеплювач.

Як сушити спальник?

Після того, як прання туристичного спальника завершено, зайва вода витиснута і вона максимально стекла з виробу, можна розпочинати тривалий процес сушки.

Сушка спальника має відбуватися в горизонтальному положенні. Бажано це робити на горизонтальних сушарках для білизни, або на натягнутих мотузках. Це дозволить спальнику вентилюватися знизу та швидше просохнути, а воді (якщо вона залишилася в об’ємі утеплювача) — стекти. Якщо ж сушарки немає, можна використовувати будь-яку горизонтальну поверхню, що не боїться води, але доведеться частіше перевертати та струшувати спальник в процесі.

Сушити спальник вертикально підвішеним не рекомендовано, а для пухових — категорично заборонено. В останніх при такій сушці пух швидше за все зіб’ється, і відновити його властивості буде складно. Не підвішуйте спальник за петельки для провітрювання (є в нижні частині спальника), їх можна легко відірвати вагою мокрого спальника.

Сушка в машинці (якщо вона має такий режим) або спеціальній сушарці можлива, але з обережністю. Перед такою сушкою варто перевірити рекомендації на бірці спальника, або поцікавитися про це у виробника. Найкраще з допомогою сушарки завершувати процес — це дозволить краще розпушити утеплювач.

Зазвичай сушка спальника в домашніх умовах вкладається в один-два дні. Пухові можуть сохнути 3-5 днів і навіть більше. Враховуйте це, якщо потрібно, щоб спальник встиг висохнути до наступного походу. При просушуванні пухового спальника доведеться розправляти пух, щоб він не збився в суцільні клапті, а мав змогу тримати об’єм.

Як вберегти спальник від прання?

Не допустити забруднення спальника значно легше, ніж його прати. Крім того не завжди необхідно мочити цілий спальник. Якщо забруднилася лише ділянка поверхні, часто можна обійтися вологою ганчіркою або щіткою з невеликою кількістю води і мила. Якщо дотримуватися кількох порад, можна тривалий час (інколи роками) уникати необхідності прання. Що ж можна зробити для цього?

Лише відпочивати та спати у спальному мішку. Не варто ходити в ньому в туалет, сидіти біля багаття, пити каву або їсти. Також не слід готувати їжу на спальнику, різати на ньому продукти. Не варто також використовувати спальник в якості утеплювача для газового балона при готуванні їжі, навіть якщо ви використовуєте Jetboil з щільною кришкою — страва з казанка майже напевно потрапить на спальник та забруднить його.

Не спати голим. На вас має бути принаймні термобілизна (краще мати окремий комплект одягу спеціально для сну). Так внутрішня тканина не буде забруднюватися виділеннями зі шкіри (піт).

Не дихати в спальник. Очевидно, що це збільшує насичення вологою утеплювача. В тривалому поході мікроорганізми, що видихаються людиною, матимуть хороше середовище для розмноження — тепло, вологу та час. Як наслідок — неприємний запах спорядження. Якщо ж мерзне обличчя — натягніть зверху пов’язку-баф або закрийтеся капюшоном вкладиша для спальника — через них можна дихати.

Не класти спальник на голу землю, мокру траву. Намагайтеся тримати його подалі від грязюки, посліду тварин та людей, квітучих рослин, гілок чи шишок сосни або інших смолянистих дерев. Просушувати спальник теж краще підвішеним або розкладеним на чомусь сухому — на гілці, зверху на наметі тощо.

Вкладиш в спальник дозволить йому менше накопичувати в собі запахи та виділення зі шкіри власника. Вкладиш в спальник працює як постільна білизна, і перебирає на себе більшу частину забруднень від людини, яка залазить в спальний мішок. Також у вкладиші чудово затримується пісок зі шкарпеток чи брудних ніг. Якщо спальник без вкладиша після кількаденного походу смердить туристом і ледь не сам проситься в пральну машинку, то спальник, в якому сплять з вкладишем, можна не прати навіть після кількох тижнів використання. А при нечастих походах, можливо перший раз після покупки він побачить пральну машинку аж через кілька років.

Додатковим плюсом використання вкладиша в спальник є його здатність додавати тепла — температурний режим можна покращити на декілька градусів залежно від матеріалу вкладиша. Найкраще обирати модель, яка має форму кокона і вхід лише зверху. В такому краще затримується бруд, пісок і він не спаде з тіла вночі. Прати вкладиш з мікрофібри чи бавовни можна як звичайну постільну білизну або разом з іншими речами (перевірте режими прання на бірках). Це незрівнянно простіше порівняно з пранням спальника в пральній машинці. Більше про вкладиші для спальників можна прочитати в нашому матеріалі Як вибрати вкладиш для спальника?

Просушуйте і провітрюйте спальник.  Це можна роботи прямо в поході, якщо дозволяє погода. Зранку перед виходом на маршрут достатньо розвісити спальник на гілці дерева, розкласти на карематі або камінні поруч з наметом буквально на півгодинки. Ввечері в сухому та свіжому спальнику буде приємніше засинати. Те саме варто робити і з вкладишем.

Відновлюйте вологозахисні властивості. Зовнішня тканина спальників часто має водозахисну обробку для захисту утеплювача від атмосферної вологи та конденсату в наметі (про конденсат ми писали тут). Для відновлення властивостей зовнішньої поверхні спальника час від часу можна використовувати спеціальні засоби. Наприклад спрей Toko Tent & Pack Proof. Крім захисту від води, така обробка зменшує проникнення та прилипання бруду до тканини.

Також можна не ходити в походи. Але цього радикального методу радимо уникати.

Як зберігати спальник?

Спальник категорично не рекомендовано зберігати в компресійному мішку. Якщо це робити, утеплювач спальника злежуватиметься набагато швидше, і втрачатиме свою пружність, завдяки якій він стає об’ємнішим та за рахунок товстого прошарку повітря вберігає власника від холодного жорстокого світу. Особливо важливо це для пухових спальників.

Простіше зберігати спальник в спеціальному мішку з сітки (наприклад такому), який дозволяє тканині та утеплювачу вентилюватися та не стискає їх. Його можна покласти в низ шафи, на антресоль, під диван, чи в ящик під ліжко. Такі мішки для зберігання спальників продаються окремо, або навіть йдуть в комплекті з моделями деяких виробників (частіше пуховими). В крайньому разі спальник можна розстелити під ліжком. Можливо він збере трохи пилу, але 100% збереже свої властивості.

Щодо загальних умов зберігання — варто дотримуватися звичайних рекомендацій як для одягу: кімнатна температура, відсутність надмірної вологості. Перед тим, як заховати спальник до наступного походу, варто його просушити та провітрити, розстібнути всі блискавки та розправити. Пуховий спальник (або навіть синтетичний, який ви дуже любите) при тривалому зберіганні також можна періодично струшувати.

Сподіваємося, що ці поради дозволять Вашому спальнику довше радувати Вас своїм теплом :-) Якщо у вас є досвід прання спальника у пральній машинці чи вручну — поділіться ним у коментарях.