Як доглядати термобілизну?

13 березень 2013

Поліпропіленова термофутболка з довгим рукавом

Почнемо з того, що термобілизна – це цілий ряд текстильних виробів з різними якісними характеристиками і параметрами. Отже, і підхід до проблеми догляду за термобілизною так само не однаковий.

Звичайно, існують деякі загальні правила, які можуть застосовуватися до всіх видів і брендів, так, наприклад:

  1. Прати при температурі не вище 40°С, у режимі делікатного прання або вручну;
  2. Не використовувати відбілювачів і миючих засобів, що містять хлор;
  3. Не застосовувати примусову сушку (гарячі сушки, батареї, відкритий вогонь);
  4. Не застосовувати кондиціонери для білизни, так як вони можуть забивати мікропори матеріалу і погіршувати ефективність відведення вологи;
  5. Хімічне чищення термобілизни категорично заборонено!

Однак, не слід забувати і про специфічні особливості деяких видів термобілизни. Найперше, що необхідно врахувати – це склад. Зазвичай він вказаний на етикетках. Як правило, на цих же етикетках, виробники так само вказують і основні рекомендації по догляду, у вигляді значків, розшифровки яких ви можете знайти в інтернеті.

Втім, повернемося до особливостей різних видів термобілизни. Так, наприклад, термобілизну з поліпропіленової пряжі рекомендується прати при температурі до 30°С і ні в якому разі не віджимати в центрифузі.

Термобілизна на флісі і термобілизна “з начосом” переться навиворіт. Для того щоб флісова термобілизна прослужила довше можна застосовувати спеціальні миючі засоби, які відновлюють її водовідштовхувальні властивості і запобігають скочуванню.

Вовняна термобілізна

Головна відмінність вовняної термобілизни в тому, що вона не так сильно вбирає запах, а значить і не потребує частого прання. Однак, при цьому, є менш стійкою до зносу, ніж повністю синтетична термобілизна.

Термобілизну на основі бавовни дозволяється прасувати при мінімальній температурі, застосовувати ополіскувачі. Особливість її в тому, що така білизна може давати легку усадку після прання (5%).

Поліестерова термобілизна найменш примхлива, прекрасно зберігає форму і колір. Догляд за нею не вимагає особливих умов, крім вимог наведених вище.

Пам’ятайте, що термобілизна не боїться частих прань! Навіть навпаки, носити її рекомендується не більше восьми годин і прати після кожного одягання, так як солі, що містяться в секреті потових залоз закупорюють вологовідвідні пори тканини, провокуючи не лише виникнення неприємного запаху, але і погіршення процесу відведення вологи. Суттєво вплинути на термін експлуатації та якісні характеристики термобілизни може тільки не охайне й не правильне поводження.

Купити термобілизну