Зимовий туризм: про що варто пам’ятати? Поради досвідченого полярника.

5 листопад 2015

Ерік Ларсен — досвідчений знавець холоду. Він дістався на лижах до обох полюсів — Північного та Південного, здійснив сходження на Еверест та здійснив велику кількість Арктичних експедицій. Досвідом він ділиться на своїх полярних курсах, доступних на сайті ericlarsenexplore.com. Ми ж наведемо TOP-10 його принципів поведінки в суворих зимових умовах.

1. Пальник в наметі

Використання пальника в наметі — зазвичай є поганою ідеєю. Це призводить до виникнення надмірної концентрації монооксиду вуглецю CO (чадний газ), наслідком чого може стати серйозне отруєння. Але в найбільш екстремально холодних умовах (-30°С з арктичним вітром більше 70 км/год), приготування їжі в наметі може допомогти нагріти повітря всередині, економлячи при цьому паливо та Вашу енергію.

В арктичні походи я зазвичай беру два пальники: один для приготування їжі, і один для опалювання намета та просушування одягу та спорядження. Отже, якщо ви серйозно підготовлені до зимового походу, завжди користуйтеся пальником в тамбурі намета; відкривайте вхід намета принаймні на 20-30 сантиметрів; використовуйте підставку для пальника (не ставте його на сніг чи лід); невідкладно відкривайте та провітрюйте намет при перших же ознаках гловного болю або запаморочення.

2. “Блискавки”

Вдоскональте “собачки” на блискавках. Більшість бігунків на куртках, вентиляційних отворах штанів мають не достатньо великі розміри, щоб користуватися ними у великих рукавицях чи перчатках. Я завжди чіпляю на них додаткові мотузочки близько 6-7 сантиметрів завдовжки.

3. Електроніка

Розрядився телефон або камера? Це могло статтися через переохолодежння акумулятора. Помістіть його в кишеню близько до тіла на якийсь час. Скоріш за все цього буде достатньо щоб відігріти акумулятор, і техніка “оживе”.

4. Перегрівання тіла

Не пітнійте! Не має значення на скільки “крутою” є ваша мембранна куртка та термобілизна, варто надмірно спітніти, зупинитися на кілька хвилин і буде дуже холодно. Я обов’язково та постійно регулюю одяг для досягнення оптимальної температури тіла в конкретний момент. Навіть при температурі -35°С та нижче, варто розстібнути куртку якщо Ви почуваєтеся занадто гаряче і можете почати надмірно пітніти.

5. Пиття та їжа

Вибудуйте для себе розпорядок харчування та пиття. В холодну погоду зупинитися і “заправитися” може виявитися складною задачею. У мене є обов’язкова установка: через кожну годину я маю зупинитися на 5-7 хвилин, перекусити та попити. На середині денного шляху я готую гарячий суп.

6. Окуляри

Запітніли окуляри? Це може статися, якщо тіло занадто сильно розігрілося і почало пітніти. В такому випадку необхідно охолодитися (див. п.4). Також окуляри можуть запотівати через тепле повітря, яке видихається ротом або носом. Воно може проникати під окуляри через щілини в нижній частині окулярів. Найбільший винуватець в такому разі — шарф або шийна пов’язка, натягнута до самого носа.

7. Шкарпетки

Бережіть шкарпетки та вкладиші в черевики сухими. Я завжди витягаю їх та вкладаю в спальник на ніч. Хорошим рішенням також буде витягати устілки з черевиків.

8. Паробар’єр на ногах

Користуйтеся “паробар’єром” для випаровування зі шкіри ніг. Це “шкарпетки”, що абсолютно не дихають, але допоможуть зберегти ноги в теплі та дозволять уникнути зволоження шкарпеток та черевиків. Пластикові пакети добре підходять в якості такого ізолятора.

9. Свічка

Запаліть свічку. Я великий фанат світлодіодних ліхтарів, але досі беру з собою в похід невелику лампу на свічках для додаткового обігріву намета. Часто я обережно запалюю свічку ввечері і вона горить всю ніч.

10. Масло

Додайте 40 грам масла до кожного прийому їжі в тривалих походах. В холодних умовах організм витрачає набагато більше жиру для підтримання температури тіла.

За матеріалами журналу Backpacker