Як вибрати динамічну мотузку? Характеристики мотузок.

31 травень 2014

Альпіністська мотузка – мотузка зі спеціальними динамічні якостями, яка здатна поглинати навантаження що утворюються під час падіння.

Динамічна мотузка

Такі мотузки використовуються для страховки у альпінізмі чи скелелазінні, вони підвищують безпеку скелелаза.

 

Одинарна мотузка

Одинарна (або основна) мотузка здебільшого використовується на спортивних і тредових маршрутах, скеледромах, вільному лазінні. Виробники маркують такі мотузки знаком ‘1 ‘в кільці.

Половинка, половинчата мотузка

Половинчата мотузка за своїми якостями займає місце між одинарною і здвоєною мотузкою. Але такі мотузки гарантують безпеку тільки коли використовуються в парі. При використання такої мотузки, дві мотузки проходять по різним карабінам. Основна перевага застосування подвійної мотузки в тому, що вона може скоротити тертя при правильному використанні.

Такі мотузки найчастіше мають діаметр 8-9 мм та вимагають більш вправних дій страхуючого.

Здвоєна (подвійна) мотузка.

Здвоєна мотузка використовується за таким же принципом як і одинарна, тобто обидві мотузки проклацуються у одній й ті самі карабіни. Таку мотузку легше вибирати  і вона має меншу вагу ніж одинарна чи подвійна. Здвоєна мотузка позначається кільцем з двома пересічними колами меншого діаметру всередині. Перевага здвоєної мотузки – це найлегший варіант у випадках, коли вага має першорядне значення

Пропорції оплетення

З двох мотузок однакового діаметру більш зносостійкою буде та, в якої товще оплетення. В той же час цей показник впливає на м’якість мотузки, зручність її використання.

Кількість ривків

Кожна мотузка перед виходом на ринок тестується у лабораторіях. Показник вказує скільки мотузка зможе витримати ривків із фактором ривка 1,75 перед тим як порветься. Такий фактор на практиці досягти дуже складно, але мотузка повинна витримувати не менше п’яти ривків.

Кількість ривків є прямим показником запасу міцності мотузки. Але слід пам’ятати що цей показник з часом зменшується від старіння мотузки, погодних умов. Волога, а особливо мороз дуже негативно впливають на динамічні якості мотузки. Також стара мотузка в більшості випадків стає неприродною для використання із спусковими пристроями, так як обплетення не таке міцне,  збільшується коефіцієнт тертя.

Маркування середини

Маркування середини

Маркування середини

Відмітка на середині мотузки важлива для скелелазіння і при спуску з маршруту. Вона також корисна при бухтуванні мотузки, і служить орієнтиром під час страховки, що видана половина мотузки. Багато мотузок продаються з відміткою середини, деякі навіть змінюють колір чи малюнок обплетення. Проте, багато бюджетних мотузок не мають маркера середини, крім того, на багатьох мотузках відмітка з часом витирається.

Сила ривка

Здатність мотузки поглинати силу падіння, з метою зменшити фізичний вплив на тіло скелелаза. Стандартні показники не повинні перевищувати 12 кН для одинарної і 8 кН для половинчастої мотузки. Хоча на практиці різниця таких значень ледь помітна.

В’язання вузлів

Здатність мотузки до в’язання вузлів безпосередньо вказує на її жорсткість і в більшій мірі залежить від оплетення. Більш жорсткі мотузки є більш витривалими, але з ними не так комфортно працювати.

Зсув оплетення

Зсув оплетення

Для забезпечення безпеки оплетення мотузки повинно залишатися на місці навіть після механічного його пошкодження. Мотузки тестують на спеціальних приладах. 2 метри мотузки протягають через спеціальний пристрій 5 разів. Зсув обплетення мотузки щодо серцевини повинен бути менше 40 мм.

Статичне видовження

Показник статичного видовження  вказує на еластичність мотузки під час статичного навантаження. Шматок мотузки навантажується з 5 кг до 80 кг. Подовження повинно становити не більше 10% для одинарних і здвоєних мотузок, 12% для половинчастих.

Динамічне видовження

Коефіцієнт динамічного видовження прямо пов’язаний з силою удару під час зриву.  Динамічне видовження мотузки повинно бути збалансоване між поглинанням удару і коефіцієнтом видовження. Іншими словами ви не повинні «провалюватися у яму» під час зриву, і в той же час мотузка повинна плавно поглинути ривок від падіння.

Просочення

Також мотузки можуть бути з просоченням. Просочення мотузки вберігає ії від потрапляння всередину вологи і пилу, чим в рази збільшує термін використання мотузки, ії динамічні якості

Стандарти і норми

Маркування UIAA

Всі мотузки призначені для страхування в гірських видах спорту сертифіковані у відповідності з європейськими стандартом EN 892. Тобто відсутність такого значка на мотузці означає що лазити з нею не можна. Додатково існують норми УІАА (UIAA 101) для страхувальних мотузок, але вони багато у чому збігаються з EN 892, а так як норми EN є обов’язковими, а UIAA ні, то не всі виробники мотузок тестують по стандарту UIAA. Проте, для більшості спортсменів наявність у мотузок сертифікатів UIAA є принциповою.