Як вибрати термошкарпетки?

23 вересень 2020

Термошкарпетки — один з найпростіших товарів, що продаються в спеціалізованих туристичних магазинах. Але водночас вибір правильної моделі термошкарпеток може бути і складним завданням: в звичайному магазині легко можна побачити кілька десятків різних моделей, які відрізнятимуться не лише кольорами. Термошкарпетки для зимової рибалки, термошкарпетки для сноуборда, термошкарпетки для повсякденного використання, спортзалу, велосипеда, бігу, трекінгові шкарпетки для походів та багато інших видів, залежно від призначення. Допомогти з вибором, або принаймні дати кілька порад для спілкування з консультантом в магазині, спробуємо нижче.

Термошкарпетки не завжди теплі

В англомовній частині світу термошкарпетки зазвичай називають словосполученням “Functional Socks” — функціональні шкарпетки. Так само як термобілизну називають функціональною білизною. Цим окреслюють їх відмінність від простих шкарпеток. Функціональні шкарпетки не тільки зберігають тепло чи виконують терморегуляцію, а й виконують інші задачі — захист від натертостей, підтримку стопи, дають додаткову амортизацію під час ходи, пригнічують розвиток бактерій (чим зменшують виникнення неприємного запаху).

Основне ж призначення функціональних шкарпеток — терморегуляція. Всупереч усталеному виразу, що “шкарпетки гріють”, гріти вони не можуть в принципі, оскільки власного тепла не виробляють, а лише зберігають те, що генерується тілом людини. Безумовно, їх можна доповнити хімічними грілками, або електричними устілками, але суть шкарпеток від того не мінятиметься.

Також не варто думати, що термошкарпетки використовуються тільки в холодну пору року. “Термо-” означає орієнтованість на максимально природну терморегуляцію тіла. Взимку вони допомагають зберегти тепло за рахунок відведення вологи та накопичення теплого повітря всередині матеріалу шкарпетки. Влітку вентиляція забезпечує охолодження стопи, а відведення надлишкової вологи, що відбувається за рахунок капілярного ефекту та збільшеної площі випаровування, усуває надлишок поту, запобігає виникненню натертостей та залишає ногу сухішою.

Призначення термошкарпеток

Якщо ви вирішите купити шкарпетки для трекінгу і будете в них кататися на велосипеді або гірських лижах — нічого страшного не відбудеться. Але кожен вид активності має свою специфіку, яка враховується при розробці кожної моделі термошкарпеток. Так, трекінгові шкарпетки використовуються при сильних навантаженнях на стирання. У найбільш критичних місцях вони мають додаткове посилення. Більш товсте плетення ниток забезпечує одночасно і амортизацію ноги. Це зможуть оцінити любителі гірських походів.

Шкарпетки для зимових видів спорту розраховані на збереження тепла ніг при менш інтенсивних навантаженнях і сильних морозах. В таких шкарпетках часто використовують вовну новозеландських овець Меріно — вона суттєво додає “теплоти”, менше накопичує неприємний запах. А головним плюсом термошкарпеток з шерсті для зими є їх здатність зберігати тепло у вологому стані, чого не можна сказати про 100% синтетичні шкарпетки. Погодьтеся, взимку, при перебуванні на снігу, мокрі ноги — не рідкість.

Шкарпетки для лиж та сноуборда, як правило, високі. Це дозволяє додатково утеплити литковий м’яз та захистити гомілку від снігу. Висота таких шкарпеток часто доходить аж до коліна. При виборі таких шкарпеток варто звернути увагу на конструкцію верхньої частини шкарпетки — надійна верхня резинка не має перетискати ногу, але водночас повинна утримувати шкарпетку від сповзання.

Для трекінгу та альпінізму випускають подовжені посилені шкарпетки, які розраховані на носіння зі спеціальним взуттям. До головних особливостей таких шкарпеток можна віднести використання міцніших матеріалів, більш щільну в’язку, наявність потовщень в зонах максимальних навантажень, збільшену, порівняно з шкарпетками для кросівок, висоту тощо. В них точно не може бути бавовни. Хороший приклад шкарпетки для альпінізму — модель Lasting CMH, що має щільну структуру, високу міцність та зносостійкість, а також напрочуд довгий термін експлуатації. Відгуки про термошкарпетки Lasting CMH 100% позитивні.

Термошкарпетки для зими, зимової рибалки, повсякденного використання як правило будуть товстими. Оскільки ці активності не передбачають постійного руху, товсті шкарпетки мають зберігати тепло довше. При виборі конкретної моделі шкарпеток для зими радимо звернути увагу на моделі Lasting KNT (про них є окремий огляд), HTV та TXC.

Чому термошкарпетки коштують так дорого?

Головна відмінність термошкарпеток від простих “базарних” в їх технологічності. Хороші виробники вкладають кошти в дослідження та розробку кращих шкарпеток, які добре виконуватимуть свою роботу. Крім того ціни додає використання якісних та довговічних матеріалів: в одній тільки моделі може використовуватися до 10 різних типів ниток та волокон. Більше про матеріали, що використовуються в термошкарпетках, можна прочитати в нашому матеріалі. Крім того, обладнання, спроможне зв’язати шкарпетку без швів, та ще і отримати при цьому різні типи в’язки та функціональні зони є досить дорогим.

Термошкарпетки забезпечують вам комфорт в екстремальних умовах, коли важливою стає кожна дрібниця. Термошкарпетки — це сухість ніг, набагато менше натертостей, додаткова амортизація та підтримка стопи. І це далеко не повний перелік переваг трекінгових шкарпеток. Цим вони відрізняються від дешевих “чохлів для стоп”, які продаються на базарі.

Під час екстремальних навантажень такі шкарпетки служать в рази довше звичайних. Дві пари спеціальних шкарпеток в поході замінять десяток пар звичайних шкарпеток, а ще і значно менше смердітимуть.

Які шкарпетки не є термошкарпетками?

Втім, назва на упаковці не завжди гарантує відповідність товару заявленим характеристикам. Часто не дуже чесні виробники та продавці білизни додають приставку “термо” до звичайної білизни та простих бавовняних шкарпеток, намагаючись підвищити статус дешевому товару.

Але є одна проблема — бавовна не найкращий матеріал для такого одягу. Бавовна добре вбирає вологу, довго сохне, дає сприятливе середовище для розмноження бактерій та накопичення неприємного запаху. Саме через ці недоліки матеріалу в спорті та туристичних походах використовують не бавовняні рушники, а синтетичні рушники з мікрофібри. Крім всього, вироби з бавовни важче зробити еластичними та зносостійкими. Але у неї є велика перевага — низька ціна.

Шкарпетки, в яких є бавовна, не можуть бути трекінговими, чи “термошкарпетками”. Пояснення просте — бавовна дуже погано сохне. Порівняно з синтетичними чи вовняними шкарпетками, котонові шкарпетки сохнуть дуже довго. Втім, бавовна (або інші рослинні волокна) може використовуватися в функціональних шкарпетках, призначених для бігу, велосипеда, занять фітнесом чи у спортзалі. Пояснення цьому просте — такі шкарпетки використовуються не довго, і після тренування їх можна випрати і неспішно висушити.

Склад термошкарпеток, матеріали

Термошкарпетки виробляються з різноманітних волокон з відмінними властивостями. Залежно від того, для якої активності ви обираєте модель, враховуйте особливості використаних матеріалів.

Поліестер (Polyester, PES) — синтетичне волокно Поліетилентерефталату. Має хороші властивості теплозбереження, добре сохне, не вимагає особливих умов догляду. М’який та приємний до шкіри.

Поліпропілен (Polypropylene, PP) — гідрофобне волокно, яке найкраще відводить вологу від шкіри. Майже не змочується, тому швидко сохне. Поліпропілен використовується в шкарпетках, призначених для інтенсивних навантажень — трекінгу, бігу тощо. Гірше поліестеру втримує тепло.

Поліамід (Нейлон, Nylon, PA) —  сімейство легких, еластичних, стійких до зношування та вологи матеріалів. Нитки з поліаміду мають високу розривну міцність та стійкість до протирання. Використовуються в шкарпетках для посилення зон підвищеного навантаження: підошви, носка та п’ятки.

Мікрофібра (Microfiber) — волокно складної структури з поліестеру та поліаміду. Швидко намокає і сохне, відводить вологу від тіла. Добре зберігає тепло. Залежно від технологічності виробництва може бути різної якості. В шкарпетках використовується мало.

Спандекс (Spandex), лайкра (Lycra) або еластан — загальна назва поліуретанових еластичних ниток, подібних до каучуку за властивостями. Надзвичайно еластичний матеріал, який забезпечує комфорт і виняткову посадку шкарпетки на нозі. Без нього шкарпетки майже позбавлені властивості розтягуватися та облягати стопу.

Merino Wool — високоякісна тонка пряжа з шерсті австралійських овець-мериносів. Забезпечує збереження тепла навіть у вологому стані. Крім того, ця пряжа швидко вбирає вологу і не подразнює шкіру. За наявності у складі шкарпеток вовни Merino, вони будуть теплішими та комфортнішими незалежно від сезону.

У Merino Wool є свої особливості догляду. Читайте: Як прати термобілизну з вовни Merino?

Acryl — гіпоалергенний синтетичний матеріал, м’який та приємний на дотик. Є недорогою заміною іншим матеріалам — шкарпетки на основі акрилу, як правило, мають меншу ціну. Акрилова пряжа сохне довше аналогів з поліестеру, нейлону та поліпроплену.

Арамід, Kevlar — міцні синтетичні волокна. Використовуються для посилення тканини в місцях інтенсивного зношування, для подовження терміну служби шкарпеток.

Крім безпосередньо матеріалу, на упаковці шкарпеток можна зустріти також назви торговельних марок волокон, використаних при виробництві. Їх присутність може служити показником якості — якщо виробник використовує не NoName пряжу від невідомого виробника, а ліцензовані матеріали світових брендів, можна розраховувати на вищу якість та функціональність і кінцевого продукту — термошкарпеток.

Coolmax — поліестерове волокно корпорації DuPont. Має профільовану форму, що дозволяє утворювати між волокнами капілярні канали. Не вбирає воду і швидко відводить вологу від поверхні шкіри на зовнішню поверхню шкарпетки. Відмінна здатність матеріалу транспортувати вологу і не намокати при цьому забезпечує хороші терморегуляційні властивості.

Polycolon — поліпропіленові волокна швейцарської компанії Schoeller. Поліколон має високу міцність, швидко відводить та не всмоктує вологу, не прилипає до шкіри.

Prolen Siltex — поліпропіленове волокно з низькою здатністю вбирати вологу. Завдяки виключно гладкій поверхні та капілярному ефекту, забезпечується швидкий відвід вологи від тіла. При виробництві в матеріал включаються добавки з іонами срібла, що пригнічують розвиток бактерій. Шкарпетки з цього матеріалу довше не накопичують неприємні запахи.

X-Static — поліамідне волокно (85%), вкрите шаром срібла (15%). Срібло на поверхні забезпечує антимікробний захист постійної дії, який ніколи не вичерпається. Шкарпетки з такими волокнами не накопичують неприємного запаху тривалий час.

Isolfil — першокласна італійська поліпропіленова пряжа компанії Meraklon. Теплопровідність цього матеріалу одна з найнижчих, він має надзвичайно низький показник вологопоглинання. Тому це волокно здатне швидко виводити вологу назовні шкарпетки і запобігати неприємним відчуттям за будь-яких фізичних навантажень та погодних умов.

Isolwool — поєднання 50% поліпропілену компанії Meraklon та 50% пряжі з шерсті овець Меріно. Включення синтетичного волокна в 5 разів підвищує міцність та термін використання матеріалу порівняно з чистою вовною. Шкарпетки з Isolwool теплі, мають всі переваги вовни, та більш “живучі”.

Thermolite — сімейство легких та теплих поліестерових матеріалів. Залежно від конкретної марки властивості можуть дещо відрізнятися. Забезпечує збереження тепла при невеликій вазі, хороше відведення вологи та захист від неприємного запаху. Складається з пустотілих волокон, які добре втримують тепло.

Meryl Skinlife — нейлонове волокно з антибактеріальним ефектом. Підтримує природній тепловий баланс та затримує виникнення неприємного запаху.

BB Acryl — акрилова пряжа, розроблена для шкарпеток компанії Lasting. Виробник заявляє, що її використання в термошкарпетках зменшує ризик виникнення натертостей і водянок, забезпечує тепло і комфорт.

Термошкарпетки для військових

В якості термошкарпетки для військових на зиму підходять більшість моделей класичних трекінгових шкарпеток, або спеціалізованих моделей, що виготовляються для зимових походів, мисливців тощо. При виборі таких моделей, треба пам’ятати, що термошкарпетки військові повинні відповідати кільком вимогам:

  1. Жодної бавовни. Термошкарпетки зимові військові повинні бути повністю синтетичними, або мати в своєму складі відсоток вовни Меріно.
  2. Висота шкарпетки повинна відповідати взуттю. Якщо це високі берці — слід брати вищі шкарпетки, аніж висота вирхнього краю берця. Ідеально теплий варіант — шкарпетки під коліно — вони будуть найтеплішими, але не мають тиснути і повинні влазити в штанку.
  3. Потовщення на нижні частині (на стопі). Оскільки військовим доводиться багато часу проводити на ногах, пом’якшення ходи — важлива функція.
  4. Шкарпетки обираються під задачі. Для постійного перебування в холодну пору надворі та сидіння в теплому приміщенні чи автомобілі з нечастою активністю краще обирати різні моделі.

Термошкарпетки військові для літа чи не надто холодної пори відрізнятимуться товщиною. Якщо обрати найтепліші моделі, в них може бути зажарко, а нога достатньо не охолоджуватиметься. Загалом підійдуть більшість якісних моделей, детальніше про які можуть проконсультувати в магазині спорядження.

Лайфхаки з термошкарпетками

Дві пари шкарпеток від натертостей

Шкарпетки з подвійною в’язкою дозволяють знизити ймовірність виникнення натертостей у схильних до цього людей. З цією ж метою можна надягати дві пари шкарпеток одночасно. Наприклад, першим шаром надягають тонку шкарпетку з великим вмістом вовни. Вона більш приємна для ноги, і значною мірою вирішує питання неприємного запаху. А зверху повноцінні трекінгові шкарпетки з щільною в’язкою та функціональними зонами. Більше про це можна почитати у нашому матеріалі “Чи допомагає друга шкарпетка від натертостей?

Товсті шкарпетки для трекінгу

Якщо хочеться обійтися тільки однією парою шкарпеток, то бувалі туристи радять одягати під час походів товсті шкарпетки. Навіть якщо вони не зовсім підходять по сезону. Вони створюють додатковий амортизаційний та вентиляційний ефект за рахунок прошарку повітря, яке міститься між волокон. Комфорт і сухий стан ноги зберігається набагато краще, ніж у тонких звичайних шкарпетках.

Втім, варто пам’ятати, що для товстої шкарпетки у Вашому взутті має бути достатньо місця. Воно потрібне для того, щоб шкарпетка надмірно не стискала шкіру, погіршуючи кровообіг, і тримала об’ємну форму. Всередині структури матеріалу шкарпетки має бути достатньо місця для зберігання теплого повітря, що забезпечуватиме комфорт і тепло для ніг.

Як висушити шкарпетки?

Є кілька способів як висушити шкарпетки в поході. Один з них — використати шкарпетку як чохол для фляги з окропом. Перед сном варто закип’ятити воду, перелити її в металеву флягу (наприклад таку), і натягнути зверху одну за одною дві шкарпетки. На ніч покласти флягу з шкарпетками в спальник. Від такої кострукції багато користі: протягом ночі вас буде зігрівати тепло окропу, завдяки шкарпеткам ви не обпечетеся, шкарпетки висохнуть (або принаймні будуть теплими, хоч і вологими), а вранці у вас буде тепла вода, щоб вмитися або приготувати їжу. Втім для надто мокрих шкарпеток цей спосіб не підходить — вологи буде занадто багато, і вся вона перейде в утеплювач спальника. Перед цим варто забрати зі шкарпеток максимум води.

Читайте також: Як прати термошкарпетки?

Щоб висушити дуже мокрі шкарпетки, слід їх спочатку добре викрутити. Звісно ж це не зробить їх сухими. Після викручування можна забрати суттєву кількість вологи за допомогою туристичного рушника з мікрофібри: просто промокніть і добре витріть шкарпетки рушником. Мікрофібра забере частину вологи, а рушник після такої операції простіше попрати і висушити, аніж шкарпетки. Звісно ж до такого методу є питання в гігієнічності.

На що звернути увагу при виборі термошкарпеток?

  • Обов’язково підбирайте точний розмір, щоб шкарпетка щільно сиділа по нозі. Інакше всі сучасні “космічні” технології не зможуть себе проявити повною мірою.
  • Шви обов’язково повинні бути тільки на зовнішній частині шкарпетки або зроблені за технологією “плаского шва”.
  • При можливості вибирайте шкарпетки анатомічної форми з поділом на “праву” та “ліву”.
  • Товщина шкарпетки має бути такою, щоб ногам в черевиках не стало тісно.
  • Визначайте оптимального для себе виробника по співвідношенню ціни і якості.
  • Не купуйте шкарпетки з бавовною — вони не сохнуть.

Хочеться, щоб термошкарпетки служили якомога довше? Для цього прати їх треба тільки в режимі ручного прання при температурі не вище 40 °С, не прасувати й не сушити на батареї або біля вогнища. Інструкцію про режими прання та догляд за термошкарпетками можна знайти на упаковці.

Дуже добре в середовищі туристів та спортсменів зарекомендували себе шкарпетки чеської фірми Lasting. В їх асортименті десятки моделей для різних видів активного відпочинку з різноманітних матеріалів. Купити такі термошкарпетки можна в нашому магазині за цим посиланням. Термошкарпетки Lasting мають позитивні відгуки та постійно використовуються працівниками магазину Top Rope, тому отримати рекомендацію які шкарпетки купити можна з перших вуст.