Догляд за скельниками, їх переклейка

6 грудень 2012

При регулярних тренуваннях звичайний скелелаз може зношувати 1-2 пари скельників за рік. Ті, хто часто лазить на скелях, “з’їдають” взуття значно швидше за тих, хто тренується лише на штучному рельєфі. Але час, протягом якого ваші скельники залишатимуться “живими”, звісно ж, залежить від частоти та інтенсивності ваших тренувань. Стиль лазіння також впливає на ступінь зношування підошви. Більш акуратна постановка ніг зменшує кількість ситуацій, в яких ви стираєте гуму необережним рухом по гострій поверхні скелі чи зацепи на скеледромі.

В цій статті ми запропонуємо вам декілька базових рекомендацій, які допоможуть подовжити життя вашим улюбленим скельникам.

Скельники призначені для того щоб лазити

Новенький скельник Wild Climb iMust Velcro. Кому ж не захочеться щоб він таким і залишався? :)

Спершу головне. Надягайте скельники на скелі, для лазіння. Не користуйтеся ними на стоянці під трасами або в залі під стендом, не ходіть в них як у звичайному взутті навіть якщо вони не тиснуть і зручно сидять. Коли ви ходите в скельниках, бруд та пісок проникають в матеріал підошви та зменшують її міцність, а також стирають поверхню. Брудна підошва також має меншу “липкість”, що суттєво позначається на ефективності як лазіння “на терті”, так і впевненості у постановці ноги на мізерах.

Не слід підходити під маршрут в скельниках, надягнутих лише на половину, із заломленими п’ятками або “ведмежою ходою” – на зовнішній поверхні скельника, як це часто хочеться зробити. Це створює неправильне навантаження на місце з’єднання ранту (обсоюзки) скельника з підошвою і псує п’ятку скельника, внаслідок чого вона зсувається вбік, а гума відшаровується – скельники зношуються швидше.

Не дозволяйте скельникам смердіти, тримайте їх чистими

Деякі превентивні заходи для збереження скельників чистими

  • На підходах використовуйте закрите взуття замість сандалів, і не ходіть босоніж в очікуванні наступної траси.
  • Тоненькі шкарпетки вбережуть взуття від неприємного запаху довше.
  • Коли повертаєтеся додому, витягайте скельники з сумки – це допоможе вберегти їх від накопичення затхлого запаху та виникнення плісняви.

Бруд та піт все одно переможуть. Кілька способів боротьби з ними

  • Можна витирати устилки та внутрішню поверхню скельника вологою ганчіркою або серветками, особливо якщо скельник явно брудний.
  • Залишайте скелелазні “тапки” сохнути, якщо у цьому є потреба, але в жодному разі не кидайте їх на прямому сонці та біля нагрівальних приладів.
  • Якщо скельники починають нагадувати про себе вашим нюховим рецепторам – час їх прати. Робити це слід у теплій (не гарячій) воді з простим милом. Не використовуйте пральні порошки та не кидайте їх до пральної машинки, оскільки це може знищити ваші улюблені скельники.
  • Антигрибкові та дезодоруючі спреї для взуття також можуть допомогти у боротьбі з “ворогом”.

Догляд за підошвою та рантами

Підошва та ранти (гумові накладки на боках скельника) виготовляються зі спеціальної “липкої” гуми, яка і дає відчуття впевненості у своїх ногах на скелях. Ця “липка” гума також має властивість відмінно збирати весь можливий бруд, який тільки можуть знайти ваші ноги, що негативно впливає на ефективність роботи підошви. Чим м’якішою та липкішою є гума, встановлена на скельник, тим легше її пошкодити та забруднити. Наприклад гума Vibram XS Flash, створена для лазіння в залі, є надзвичайно м’якою, тому на скелях пісок може знищити її в лічені години.

Окрім того використовуючи скельники лише для лазіння, можна вберегти гуму, періодично очищаючи підошву та ранти скельника наступним чином:

  1. Протріть ранти і підошву вологою ганчіркою. Намагайтеся прибрати якнайбільше бруду.
  2. Витріть підошву насухо.
  3. За допомогою крупнозернистої шкурки або м’якої металевої щітки легкими рухами від п’ятки до носика скельника відновіть підошву до чорного кольору. Намагайтеся не пошкодити гуму.

    Цим скельникам довелося важко :)

Інші шляхи подовження життя скельників

  • Не залишайте скельні туфлі в автомобілі або наметі в спекотну погоду. При високих температурах гума може деформуватися або навіть відклеїтися.
  • Використовуйте сумку для скельників, яка вбереже їх від бруду та прямих сонячних променів.

Коли настає час переклеювати скельники?

Ви, звичайно, хотіли б носити улюблені скельники якомога довше, і не хотіли б з ними розлучатися на тиждень чи навіть більше для того щоб їх переклеїти. Тому не слід зволікати з відправкою їх майстрові для ремонту. Регулярно перевіряйте зони, в яких скельники зношуються найшвидше і не чекайте доки з’являться дірки у підошві.

Порваний задник скельника

Місця, на які варто в першу чергу звертати увагу

  • Місце де підошва сходиться з рантом (частиною гуми, яка огортає ногу по периметру)
  • Зона подушечок підошви (особливо якщо більшість часу ви проводити в залі, а не на скелях)
  • Область носка (мисок), яка використовується найчастіше
  • Місця поблизу петельок для вдягання

На що саме звернути увагу

  • Місця, де підошва відклеїлася від ранту
  • Порвані, посічені місця
  • Занадто сильно заокруглені (зализані) краї гуми
  • Плями або протертості на гумі
  • Пошкодження верхньої частини (шкіри, замші тощо)

Якщо вам все ж таки вдалося дочекатися поки на підошві скельника з’явиться дірка, або починають стиратися ранти, переклейка скельників буде складнішою та коштуватиме дорожче. Плюс ваші скельники можуть стати не такими зручними та ефективними, як були раніше.

Переклейка скельників

Якщо ви маєте “золоті руки” або хоча б який-не-який досвід в користуванні інструментами, можете спробувати переклеїти скельники самостійно.Для цього вам знадобиться спеціальна гума для скельників та взуттєвий клей. Іноді ці компоненти можна зустріти в наборах, але найчастіше для переклейки використовують окремо придбану гуму та клей. Також слід мати на озброєнні, як мінімум, молоток, дриль зі шліфувальною насадкою або відповідний ручний інструмент, гострий і міцний ніж, плоскогубці та будівельний фен. В спеціалізованих майстернях використовується абсолютно інший перелік інструментів та верстатів, але навряд чи у вас виникне бажання купувати такий собі додому.

Втім без належних порад чи навчання від людини, яка вже займалася ремонтом скельників або хоча б якогось взуття ви запросто можете зіпсувати улюблені “тапки”.

Скельник після заміни ранту в передній частині професійним майстром

Значно легший, але часто довший спосіб – віддати ваші скельники досвідченому майстрові, який володіє технологією переклейки та набором необхідних інструментів. Підошву скельників зазвичай переклеюють не повністю, а замінюють лише передню половину, яка є основною робочою частиною скельника та зношується в першу чергу. Якісна переклейка рантів можлива лише разом з переклейкою підошви.

Гума для скельників

Vibram XS Edge

Комплект півслідів Vibram XS Edge для переклейки скельників

Звичайно ви можете переклеювати скельники гумою, з якої була виготовлена оригінальна підошва скельника. Втім іноді кращим буде варіант заміни підошви гумою новітніх моделей з покращеними характеристиками.

Зараз найбільш розповсюдженими є гуми таких марок: Boreal Fusion, FiveTen Stealth C4, Stealth 2, Vibram XS-Edge, Vibram Grip, Vibram XS-Grip. Ці гуми випускають в різних товщинах, тому важливо також розуміти що підошва з гумою в 5 мм є значно жорсткішою та менш чутливою аніж гума товщиною 3 мм.

Кожна гума має свої унікальні властивості. Одні марки кращі “в терті”, інші – на мікрорельєфі. Одні довше живуть і не стираються, інші – краще “липнуть”, але швидко зношуються.

Вибирати Вам. В нашому магазині можна купити гуму для переклейки скельників різних типів та для різних потреб. Ми завжди раді надати рекомендації яка гума краще підійде для подовження життя Вашим улюбленим скельникам.

При підготовці статті використано матеріали сайту REI.com