Матеріали термобілизни та термошкарпеток

6 жовтень 2013

Вибір термобілизни та термошкарпеток, а також матеріалів, з яких вони зроблені, часом змушує задуватися навіть досвідченого туриста, який має за плечима великий спектр зношеного одягу. Нижче спробуємо розібратися, яких функцій та особливостей слід очікувати від трекінгових шкарпеток та білизни з огляду на склад їх тканини, який можна побачити на бірці.

Lycra (Elastan) — матеріал, який забезпечує еластичність одягу. Саме наявність у виробі волокон Еластану дозволяє одягу розтягуватися, а шкарпетці щільно сидіти по стопі. Для забезпечення ефекту, цього волокна в складі тканини має бути зовсім небагато. 3-5% в складі шкарпеток чи термобілизни повністю виконають свою функцію.

Merino Wool — високоякісна тонка пряжа з шерсті овець-меринос, що вирощуються в Австралії, Новій Зеландії, Півленній Африці та деяких інших країнах. Така вовна гарантує відмінні теплові характеристики, відведення вологи від шкіри і контроль над температурою. Особливістю є трохи більша вибагливість до режимів прання.

Читайте також: Як прати одяг з вовни Merino?

Acryl — високоякісна акрилова пряжа, яку часто використовують для здешевшання виробу замість овечої вовни. Акрилові вироби мають нижчу ціну, але здатні добре затримувати тепло, хоч для цього потрібен більший об’єм пряжі, аніж у випадку з вовною. Менше зношується порівняно з Merino Wool.

Siltex — штучне волокно з поліпропілену, що володіє надзвичайно низькою здатністю вбирати вологу. Разом з тим, завдяки виключно гладкій поверхні, волокна забезпечують максимально швидкий і ефективний відвід виділеної організмом вологи від тіла. Шкіра залишиться сухою навіть при підвищених фізичних навантаженнях. Волокно Siltex відрізняється низькою питомою теплопровідністю, що дозволяє підтримувати ідеальний тепловий режим ваших шкарпеток навіть в умовах низьких температур. Рекомендоване для одягу для високої фізичної активності.

Mx1 – високотехнологічне штучне волокно, в якому у складі нитки більш ніж в 4 рази збільшено число мікроволокон, що володіє надзвичайно низькою здатністю вбирати вологу, і завдяки виключно гладкій поверхні і капілярному ефекту забезпечує максимально швидке відведення вологи, що виділяється організмом від тіла. Ваша шкіра залишиться сухою і при підвищених фізичних навантаженнях. А завдяки низькій питомій теплопровідності зберігається ідеальний тепловий режим.

COMTEX – штучне волокно, що володіє надзвичайно низькою здатністю вбирати вологу, і завдяки виключно гладкій поверхні і капілярному ефекту забезпечує максимально швидке виведення вологи, що виділяється організмом від тіла. Ваша шкіра залишиться сухою і при підвищених фізичних навантаженнях. А завдяки низькій питомій теплопровідності зберігається ідеальний тепловий режим.

Isolwool – чудове поєднання пряжі з натуральної шерсті овец-меріносів і поліпропіленового волокна Мераклон, яке істотно підсилює стійкість шерстяної пряжі до механічного дії. Ця комбінація двох матеріалів гарантує збереження ідеальної температури тіла навіть в найжорсткіших кліматичних умовах.

Coolmax – спеціальне волокно з поліестеру з чотирма повітряними капілярними каналами. Не вбирає воду і швидко відводить вологу від поверхні шкіри на зовнішню поверхню шкарпетки. Відмінна здатність матеріалу транспортувати вологу і не намокати при цьому забезпечує високі терморегуляційні властивості.

Meryl – нейлонове волокно, що володіє бактеріостатичним ефектом. Воно підтримує природній баланс на тілі людини незалежно від рівня активності і допомагає шкірі зберігати нормальний бактеріальний рівень.

Isolfil – Першокласна італійська поліпропіленова пряжа. Теплопровідність цього матеріалу одна з найнижчих, тому він вважається найкращим для захисту організма від перепадів температури. Крім того, він володіє надзвичайно низьким показником вологопоглинання, і тому це волокно здатне швидко виводити вологу і піт назовні шкарпетки і запобігати неприємним відчуттям за будь-яких фізичних навантажень та погодніх умов.

Transfor – комбінована система в’язки, яка створює в шкарпетці полегшений трикотажний шар, а частини шкарпетки, що піддаються великому навантаженню, посилені другим шаром. Дана система використовується, насамперед, в шкарпетках, призначених для використання в теплу погоду. У комбінації з відповідними матеріалами їх можна носити також в холодну погоду.

X-Static – поліамідне волокно, вкрите шаром чистого срібла. Це – антимікробний захист постійної дії. Іншою унікальною властивістю матеріалу X-Static є його здатність поглинати статичні електричні заряди.