Як вибрати скельники?

13 жовтень 2012

Wild Climb iMust Lacci

Чарльз Коул, засновник компанії Five Ten та автор багатьох скельних маршрутів в Yosemite Park, одного разу поставив собі за мету розробити накраще скельне взуття. В 1985 році він представив першу модель скельних черевиків з підошвою Stealth® повністю змінивши уявлення про спосіб постановки ніг та скелелазіння вцілому. Він же першим випустив скельники із зігнутою підошвою та двома петельками для зручного вдягання. Сьогодні вибір скельників набагато більший, та виникає питання, якій моделі надати перевагу при виборі?

І тут все залежить від цілей та рівня лазіння. Новачкам купувати круті моделі і тісні скельники не варто. Це може тільки відбити бажання лазити. Для профі «крута модель» вже не має сенсу. У всіх ноги різні, тому скельники варто купувати в тому випадку, якщо вони сіли на тебе, “як влиті”. Це означає, що п’ятка щільно прилягає до п’ятки скельники, не залишаючи при цьому порожнього місця. Тобі повинно здаватися, що скельник – це продовження твоєї ноги, що ти ставиш в ньому ногу так само, як якщо б ставив її босоніж. Це твоя нога, тільки трохи більш ущільнена і “зібрана”. У ньому має бути комфортно і зручно, ніякі шви не повинні тиснути, задник не повинен упиратися сильно в кісточки. У магазині потрібно обов’язково випробувати, як стоїть носок і п’ятка. Для цього підійдуть лавочки, кампус борд тощо.

Скельники вибирають за декількома параметрами.

Тип і форма колодки

Один із найважливіших показників – це ступінь вигнутості колодки.

Пряма колодка підходить для лазіння, як в залі, так і на природному рельєфі. У ній зручно перебувати протягом тривалого часу. Наприклад, на альпіністському маршруті. Перші скеальники найкраще купувати з прямою колодкою.

Агресивна колодка вже має форму вигину стопи під час навантаження. Така колодка забезпечує кращу підтримку стопи та дозволяє тиснути ногами з більшим зусиллям. Застосовується в боулдерінгу та лазінні складних маршрутів.

За формою розрізняють симетричні та асиметричні колодки скельників. Більшість виробників виготовляють асиметричні колодки, виходячи з анатомії ноги.

За формою колодка скельника може бути загостреною, заокругленою, збільшеною в повноті, загнутою вниз, випрямленою. Чим більш асиметричною є колодка, тим для більш агресивного стилю лазіння призначені скельники.

Фіксація на нозі

Скельники можуть фіксувати на нозі трьома способами: за допомогою резинки (чешки), липучки або шнурівок.

Для тренувань на стенді, де постійно доводиться знімати і надягати взуття, чешки на резинці – найзручніші. Важливо підібрати модель, яка буде сидіти на нозі, як влита. Інакше скельник може зісковзувати при роботі п’ятою або розтягнутися з часом і не сидітиме нозі щільно. На скельних маршрутах зісковзування може бути небезпечним.

Скельники на липучці більшою мірою дозволяють регулювати щільність посадки. Але вони теж можуть зісковзувати. Зате вони швидко і зручно одягаються, підходять для тренувань, як на стенді, так і на скелях.

Шнурування дозволяє регулювати щільність посадки скельників по нозі більш точно. Імовірність зісковзування мінімальна. Мінус – необхідність постійно зав’язувати і розв’язувати шнурки перед кожною трасою. А це тривалий процес.

Розмір скельників

Скельники – це специфічне взуття, яка часто купується на кілька розмірів менше основного взуття. Слід врахувати, що навіть, якщо нозі дуже тісно, хороші скельники стискають стопу рівномірно і не викликають сильних больових відчуттів в одній її частині. В цілому, вибір розміру скельників залежить від особистих переваг і від виробника моделі. Різні моделі скальніков з часом розтягуються різною мірою. Це залежить також і від регулярності тренувань. Якщо тренуватися не частіше 2-х разів на тиждень, то в проміжках скельники встигають підсохнути, стягтися і розтягуються не так сильно, як при більш інтенсивних тренуваннях.

Догляд за скельними туфлями і регулярне переклеювання дозволяють подовжити термін їх служби.

Вибрати і купити скельники з нашого каталогу

AnnaMavka для TopRope.com.ua